Commercial Break

Friday, March 1, 2013

Muzium Ho Chi Minh

Bandar Ho Chi Minh yang dikenali ramai sebenarnya adalah dinamakan sempena nama bekas perdana menteri Vietnam iaitu Ho Chi Minh. Beliau adalah pemimpin utama yang menggerakkan Vietnam ke arah kemerdekaan semasa perang. 

Jadi, Muzium Ho Chi Minh yang terletak di Ham Nghi Avenue berdekatan 'Saigon River' ini adalah tempat yang menarik sekiranya pengunjung ingin mengetahui tentang hal-hal berkaitan dengan Ho Chin Minh kerana di sini bukan sahaja terdapat segala koleksi peribadinya seperti sandal, radio, uniform dan sebagainya tetapi juga hal-hal berkaitan perang dan usaha-usaha yang dilakukannya untuk memerdekakan Vietnam. Laluan untuk kedalam bangunan Muzium ini banyak dipamerkan gambar-gambar zaman dahulu..memang sangat menarik. Boleh bandingkan perbezaan dulu dan sekarang.

Kat sini gambar-gambar semasa bangunan ni belum di baik pulih

Pemuzik  profesional Vietnam suatu ketika dulu.

Kawasan sekitar sungai Saigon. Siap ada kapal lagi.


Replika seorang individu yang turut sama dengan Ho Ci Minh dalam perjuangan. Lupa plak sape nama dia ni


Yang menariknya, orang-orang Vietnam juga terdiri daripada pelbagai suku kaum dan setiap suku kaum tu ada pelbagai budaya yang unik dari segi pakaian dan sebagainya.
Gambar-gambar Ho Chi Minh. Uniform yang pernah di pakainya pun ada.


Lagi koleksi Ho CHi Minh


Mesin taip dan pena yang pernah di gunakannya


Sandal beliau


Gambar wanita-wanita yang turut sama turun ke medan peperangan


Askar wanitaSalah satu tempat yang menarik di Ho Chin Minh, namun begitu ada lagi satu muzium yang saya rasa lebih menarik daripada ni di sini. Akan saya berkongsi di entri selepas ini.


No comments:

Post a Comment