Commercial Break

Monday, March 11, 2013

Makanan halal di Vietnam

Walaupun rata-rata penduduk di sini bukan Muslim, tetapi masih ada beberapa restoran Muslim yang boleh di dapati di sini. Sebagai persediaan di Malaysia sebelum ke sini, kami telah pun membawa bekalan seperti roti, maggi, sambal, sardin, tuna dan sebagainya. Walaupun begitu, kami tetap tak melepaskan kesempatan untuk merasai makanan halal di beberapa restoran yang dijumpai.


Restoran ni walaupun kecil sahaja tetapi memang menjadi tumpuan. Ia sederet dengan hotel kami.

Restoran ni pun sederet, tetapi harganya agak mahal dibandingkan dengan Restoran Basiroh

Set-up di dalam Restoran Kampung Melayu


Antara makanan-makanan yang kami rasai di Restoran Kampung Melayu ni, Alhamdulillah tidak mengecewakan.

 


Ni pak cik yang menjual air kelapa yang sedap berdekatan dengan Ben Thanh market. Apabila ada kelapangan dan melalui tempat ini kami pasti merasai air kelapanya.

Dan MasyaAllah, durian yang sangat sedap. Lemak manis merdu, semuanya dalam satu.Sebenarnya, di Than Hai Long Hotel ada di sediakan free breakfast untuk kami, tapi kami tak sampai hati nak makan walaupun makanan halal ada khas di sediakan untuk pelanggan muslim, kerana membayangkan makanan yang di masak adalah menggunakan kuali yang sama, entah di samak atau tidak.


 Internet free kat hotel..betul-betul di dalam kafe Than Hai Long.


Kesimpulannya, walaupun Vietnam bukan negara Muslim tetapi masih terdapat beberapa kedai makanan halal yang dibuka oleh orang Muslim yang terdapat di Ho Chi Minh khususnya.

No comments:

Post a Comment