Kebanyakan dari kita suka sangat minum air manis kordial atau air berkarbonat. Air begini memang sedap tapi kesannya terhadap kesihatan pun sedap.
Apa salahnya sekali sekala, ataupun kalau boleh tiap-tiap hari kita minum air semulajadi yang di campur dengan buah-buahan, kerana air begini akan membantu kita untuk lebih sihat.
Air masak atau air suam yang di campur dengan buah-buahan di bawah dapat
membantu mengekalkan kesihatan kerana membantu membuang toksin dalam
badan. Air yang di campur buah-buahan ini perlu dibiarkan dahulu 20
minit sebelum minum, supaya khasiatnya meresap dan bercampur dengan air suam.
Nak tahu apa khasiatnya?
Mari cuba resepi ni di rumah:
1) Teh hijau, pudina, limau nipis
Untuk mengurangkan lemak, pencernaan, sakit kepala, pernafasan
2) Strawberri, kiwi
Melindungi sistem imun, pencernaan, kesihatan kardiovaskular,
menyeimbangkan gula dalam darah
3) Timun, limau nipis, lemon
Mengatasi muntah, loya, hidrasi, mengawal selera makan, pencernaan
4) Lemon, limau nipis, oren
Untuk vitamin C badan, sistem imunisasi, pedih ulu hati
Minuman di atas hendaklah di minum pada suhu bilik untuk tempoh 48 jam. Selepas 48 jam, perlu buat air yang baru.
No comments:
Post a Comment