Commercial Break

Wednesday, May 24, 2017

Tips shopping di Bandung

Hari ini saya tidak mahu bercerita mengenai shopping di Paris Van Java. 
Tidak juga di Rumah Mode. 
Bukan juga di Heritage Factory Outlet.
Apatah lagi di  Cihampelas.

Saya mahu berkongsi mengenai tempat shopping yang paling mencabar tetapi paling popular di Bandung, iaitu Pasar Baru. 
Pasar Baru itu ada 12 tingkat dan luas. Kalau tak biasa memang boleh sesat dan buang masa.
Pencopet tahap proffesional? Di sinilah tempatnya.
Penjual-penjual tepian yang sentiasa mengendeng dan merayu agar kita membeli barang daripadanya? Banyak ada di sini.

Hari ketiga di Bandung. Hari yang telah di atur khas untuk ke Pasar Baru.
Kami tiba ketika kedai-kedai sedang di buka dan pulang sejurus kedai-kedai sedang di tutup.
Bilang supir " Aku fikir kamu mahu tidur di sini" 😂😂😂 
Begitulah penangan aura Pasar Baru.

Oleh kerana mencabarnya untuk shopping di Pasar Baru, maka supir kami telah mengupah seorang 'Bodyguard' khas untuk menjaga kami khas semata-mata untuk bershopping di Pasar Baru.


Inilah bodyguard kami sepanjang di Pasar Baru. Asep namanya.

Badannya tinggi dan tegap. Ada subang di sebelah telinga kiri. Ada sedikit parut di pipi ala-ala gangsta movie Hong Kong.

Sekali pandang memang macam gangsta.
Pertama kali jumpa ada rasa seram. Sekali bila keluar sahaja ayat pertama dari mulutnya yang di utarakan dengan lemah lembut dan disulami dengan sengih2 kerang, terus hilang rasa seram kitorang.

Cara dia jaga kitorang memang tip top. Sampaikan sebelum nak gi toilet dia mintak kebenaran dulu. Memang mcm Mem Besar 😂

Semua hasil shopping, pass je kat dia. Beli, pass. Beli, pass. Semua barang dia yang tolong bawakan.

Dia ni macam along kawasan. Semua orang dia kenal di Pasar Baru dan setiap ceruk di hafalnya. Semua orang tak berani kacau kitorang tapi orangnya yang sebenar adalah baik dan sopan. 
Bilang aja mahu ke mana. Dia pasti akan rekemen kedai yang paling bagus. 

Macam kami sememangnya ada siapkan list barang berserta nama-nama kedai yang mahu di tuju sendiri semasa dari Malaysia lagi. Tunjuk je kat dia...terus dia bawakan. Jadi tak buang masa di situ.

Duit, handbag atau apa saja barang-barang berharga, sila pastikan jaga dengan baik, kerana  Pasar Baru terkenal dengan pencopet proffesional. Pastikan sentiasa pegang di bahagian hadapan badan ya. Senantiasa alert dengan keadaan sekeliling terutama jika ada yang menghimpit atau mendekat.

Oh ya, ni antara senarai kedai kain yang pasti kainnya berkualiti :

1) Ban dung
2)D'Fashion
3)Chand Moda
4)Toko Kain Vogue
5)Sona Texile

Jangan beli sebarang, sebab kemungkinan kualiti kainnya tidak bagus.

Haa..itu baru bab kain. Pasar Baru itu bukan hanya ada kain sahaja. Banyak lagi barang yang di jual di sini. Kalau nak beli apa yang terlintas di fikiran, tanya aja pada yang pakar. Tanya supir yang di upah, siapa yang akan menemani semasa shopping di Pasar Baru nanti.

Kalau dah sehari di Pasar Baru, mestilah nak makan tengahari disitu sekali kan. Jadi saya cadangkan anda makan di Restoran Kemangi. Di sini ianya famous dengan Nasi Penyet dan Gurame Bakar yang di masak secara sizzling.






Untuk tempat-tempat makan di tempat-tempat lain, nanti kemudian saya update di entri yang lain. Stay tune and keep updated.

No comments:

Post a Comment