Commercial Break

Thursday, June 2, 2016

Itinerari dan Perancangan Percutian Ke Yogyakarta




Kali ini saya akan berkongsi tentang perancangan yang telah di buat untuk menjayakan percutian di Yogyakarta serta kos-kos terlibat. Percutian ini adalah percutian selama 5 hari.


PENGANGKUTAN / TRANSPORTATION

KUL-JOG-KUL = RM250 per pax

Perkara pertama yang perlu ada ialah tiket penerbangan ke Yogjakarta. Mudah sahaja untuk dapatkan tiket ke Yogja dengan harga yang murah, iaitu melalui Air Asia. Malahan,jika kena pada tarikh dan rajin mencari serta sabar menunggu, ada juga tiket dengan harga yang lebih murah dari RM 250!


PENGANGKUTAN DALAM YOGYAKARTA

JUMLAH KOS PENGANGKUTAN DI DALAM YOGJA : RM 130.50 per pax

Di Yogja, saya menggunakan sepenuhnya khidmat supir kerana ia amatlah mudah dan menyenangkan memandangkan jarak yang jauh untuk pergi dari satu tempat ke tempat yang lain di Yogja. Hanya pada hari terakhir untuk ke airport dari hotel penginapan, saya menggunakan khidmat hotel memandangkan harganya yang lebih murah.

Supir telah di tempah sejak di tanahair lagi manakala perkhidmatan penghantaran hotel ke airport telah di tempah di hotel.

Untuk perkhidmatan supir, kebiasaannya sekarang ini rata-rata mereka caj dalam IDR 450 ribu-650 ribu satu kereta, jadi jumlah penumpang yang paling ideal untuk satu kereta ialah 4 orang, kerana jumlah itu boleh di kongsi bersama.

Namun begitu, jika lebih ramai pastilah harganya lebih murah daripada ini, dengan kenderaan yang lebih besar.

Untuk ke satu tempat dari satu tempat yang lain di Yogja, pengangkutan bas juga mudah di dapati dengan harga yang berganda lebih murah tapi saya lebih gemar menggunakan khidmat supir memandangkan untuk ke satu attraction ke satu attraction yang lain di Yogja memakan masa sekurang-kurangnya satu jam. Dan lagi, saya membawa tiga warga emas bersama, maka keselesaan mereka sangat saya pentingkan. Kesimpulannya, pilihan supir amat menjimatkan masa dan tenaga. 





PENGINAPAN / ACCOMODATION

JUMLAH KOS PENGINAPAN : RM 149.35 per pax

Di Yogja, saya memilih untuk menginap di dua tempat, iaitu di Kaliurang (pinggir Merapi) dan CondongCatur (25-30 minit ke Malioboro).

Saya tidur satu malam di Kaliurang kerana saya telah memilih Pakej Sunrise Jeep Merapi, di tempah seawal sebulan sebelum trip ke Yogja. Jadi untuk mengelakkan bangun terlalu awal untuk ke Merapi sebelum Subuh, saya memilih untuk menginap selama satu malam di Kaliurang yang terletak berhampiran Merapi. (Pakej Merapi yang saya tempah sangat awesome, jika ada masa saya akan berkongsi di entri akan datang).

1)Wisma HS Kaliurang -  Harga satu bilik untuk dua orang satu malam ialah IDR 175,000 termasuk breakfast. Ini bermaksud, harganya lebih kurang RM 26.00 seorang! Biliknya ok, tidak terlalu besar namun bersesuaian dengan harganya yang murah. Tiada aircond tetapi sewaktu kami sampai di Kaliurang hawa malam sudah cukup sejuk walaupun tanpa aircond dan kipas tidak lansung di buka. Yang paling penting, biliknya kemas dan bersih.

2) Andelis Homestay - Andelis Homestay ialah seperti sebuah hotel yang kecil. Ia hanya mempunyai 8 bilik sahaja. Andelis Homestay tidak terlalu dekat dengan Malioboro (25 min) tetapi lebih dekat dengan airport (15 min). Ia terletak di kawasan perumahan yang sunyi, jadi sangat tenang dan sesuai untuk berehat berbanding jika memilih hotel di Malioboro. Saya memilih untuk tinggal di sini bukan sahaja kerana harganya yang cukup murah (satu bilik untuk dua orang ialah RM 60 satu malam termasuk breakfast!) malah kerana ianya mendapat review yang sangat baik di Tripadvisor dan Agoda. Biliknya sangat selesa dan besar. Sangat memuaskan hati.








TIKET MASUK / ENTRANCE FEES

JUMLAH KOS TIKET MASUK : RM 120 per pax

Untuk rujukan, saya telah masukkan harga tiket masuk di dalam penyata kos di bawah. Jika berkelapangan, saya akan berkongsi keistimewaan setiap tempat di entri kemudian.






MAKANAN

JUMLAH KOS MAKANAN : RM 20 - RM 70 per pax per day.

Kami memang makanan Yogja semata-mata dan tidak lansung membawa makanan dari Malaysia. 

Makanan di Yogja kebanyakannya adalah halal dan bersih. Dan ianya sangat enak, jadi sangat rugi tidak mencuba.

Budget di atas bergantung kepada jenis tempat makan yang di pilih (restoran, warung etc). Jika anda yang suka merasai pelbagai makanan apabila melancong, maka harus budget makan lebih sedikit.





JUMLAH KESELURUHAN PER PAX


JUMLAH KOS PER PAX ialah RM 650.37 setelah di campurkan jumlah tiket penerbangan perbelanjaan hotel, pengangkutan dan entrance fees.

JUMLAH KOS PER PAX ialah RM 400.37 sekiranya tidak termasuk tiket penerbangan.

Sila tambah jumlah bajet makanan dengan anggaran sendiri mengikut poin yang telah saya nyatakan di atas.

Jumlah ini ialah untuk 5 hari di Yogja

Jangan lupa untuk memperuntukkan sedikit bajet untuk lain-lain perbelanjaan seperti souvenir dan simkad. Seperti yang ramai sedia maklum, shopping di Indonesia bisa buat lupa diri.

Dan akhirnya, rumusan kos pelancongan ke Yogja di atas dapat di simpulkan seperti di dalam rajah di bawah. (Sila klik pada gambar untuk besarkan)





Berikut ialah ringkasan itinerari Yogjakarta selama 5 hari.

Hari Pertama: 1)Tiba di Adisutjipto International Airport, Yogyakarta (11.20 am).
                      2)Supir sudah menunggu di airport.
                      3)Lunch
                      4)Prambanan 
                      5)Melawat kedai perusahaan batik, survey harga dulu.
                      6)Dinner.
                      7)Check-in hotel - Wisma HS Kaliurang.

Hari kedua:  1)Bangun dan bersiap sebelum Subuh untuk Sunrise Jeep Merapi. 
               2)(Pakej Sunrise Jeep Merapi sepatutnya hanya 2 jam tetapi berlarutan sehingga 4 jam tanpa bayaran tambahan dengan servis yang tiptop, memang awesome) 
                 3) Breakfast di Wisma HS Kaliurang
                 4) Bergerak ke Borobodur
                 5) Lunch
                 6) Kalibiru
                 7) Dinner
                 8) Check In Andelis Homestay

Hari ketiga: 1) Breakfast - hotel
                   2)Rafing Cavetubung Goa Pindul
                   3)Pantai TImang
                   4)Lunch lobster di Pantai Timang
                   5)Sunset di Bukit Bintang (dinner)
                   6)Alun-alun Kidul

Hari keempat: 1) Bukit Becici
                       2)Hutan Pinus
                       3)Lunch
                       4)Keraton, Taman Sari
                       5) Malioboro, Hamzah Batik 
                      &  Pasar Beringharjo  (recommended for shopping, very cheap)        

Hari kelima:  1) Kemas barang, breakfast dan pulang ke Malaysia (flight pagi)       

          
                     
Sekiranya anda biasa mengikuti catatan travelog saya di blog, anda akan dapati entri Yogja ini berlainan dibandingkan dengan entri-entri yang lain yang mana kebiasaannya saya berkongsi travelog dahulu baru saya share itinerari dan summary kos percutian.

Ini kerana sudah ramai meminta saya berkongsi itinerari dan kos percutian kerana mereka akan ke Yogja tidak lama lagi. Maka kerana itu terbitlah entri Itinerari ini dahulu.

Harap dapat membantu ramai yang sedang merancang percutian ke Yogyakarta.

457 comments:

  1. Terbaikkk...!

    www.kakikujalanjalan.com

    ReplyDelete
  2. dapatkan diskaun bagi tempahan bilik secara online di agoda dan mana2 store terpilih..

    http://shoppingonline2go.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. salam hai. bleh x saya tahu contact number supir tu? sebb rasanya xde mention dlm post tu kan hehe. sy plan pegi next year :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam hai dear..boleh bagi your email address? I will email to u

      Delete
    2. Puan ija.. saya pun mahu juga.. Emailkan pada saya juga boleh? miamyashie@gmail.com

      Delete
    3. Salam puan.. Boleh email kan contact numb supir? anisamirahabhalim@gmail.com

      Thankyou

      Delete
    4. salam..sy sudah email...boleh semak tq

      Delete
    5. boleh tolong emailkan ayumaslan@gmail.com
      terima kasih

      Delete
    6. As salam..boleh emailkan no tel supir di masitahab@gmail.com.terima kasih

      Delete
    7. Salam.. Ble email kan numbr supir di selinadwa@yahoo.com. Tq..

      Delete
    8. Salam puan boleh send contact supir tu di email sy.. adamfitri05@gmail.com..
      Tq...

      Delete
    9. Salam puan boleh send contact supir tu di email sy.. adamfitri05@gmail.com..
      Tq...

      Delete
    10. SALAM PUAN BOLEH SEND CONTACT SUPIR DI EMAIL SY dyanermashieta@gmail.com. tq

      Delete
    11. Assalam..sis blh send no fon supir x? zuridawahab@gmail.com

      Delete
    12. salam...blh email kan supir contact details...ogiey.ilias@gmail.com...

      tq

      Delete
    13. email sya jugak eqin_ae@yahoo.com

      Delete
    14. salam...blh x emailkan contact supir ke fathirahm@gmail.com...tq sis :)

      Delete
  4. Salam hai. Boleh tak sy dptkan no supir tu juga? Email sy sablacktulip@gmail.com . Terima kasih 😊😊

    ReplyDelete
  5. Boleh saya dapatkan no supir? Syafiqahzainulkamal@gmail.com

    ReplyDelete
  6. salam sis....boleh bg no supir?? tom_fairuz@yahoo.com

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum sis. boleh saya dapatkan nombor supir? :) amimia90@gmail.com

    ReplyDelete
  8. Salam..sy juga perlukan no supir di sana mirliamirda@gmail.com..tq ye

    ReplyDelete
  9. Salam,boleh dapatkan no supir , nazmifarid_90 @yahoo.com

    ReplyDelete
  10. Assalam sis...boleh tak sy dptkan info / no supir tu? Email sy inagiena95@gmail.com. Tks sis.

    ReplyDelete
  11. Assalam sis. Sy rin. Bercadang utk ke jogja dlm msa terdekat. Tks much atas perkongsian travelodge ke jogja...Boleh tak sis emailkan sy info/ no. fon supir tu? Email sy inagiena95@gmail.com

    ReplyDelete
  12. Assalam sis...boleh tak sy dptkan info / no supir tu? Email sy inagiena95@gmail.com. Tks sis.

    ReplyDelete
  13. Assalam sis...boleh tak sy dptkan info / no supir tu? Email sy inagiena95@gmail.com. Tks sis.

    ReplyDelete
  14. Salam,
    Boleh saya dapatkan no. Supir..
    Email to norizpa@yahoo.com / norizpa@gmail.com

    Terima Kasih

    ReplyDelete
  15. Hai ija..nice sharing... sy cdgkan ija share contact supir dlm entry ni boleh? Hehe... kalau xkeberatan tolong emailkan ke knorashiqin@gmail.com tq ija ;)

    ReplyDelete
  16. Assalam Ija! Terima kasih share itinerary. Sangat membantu untuk plan ke Yogja. Bolah tak nak dapatkan number supir? Email saya : dalilarahim22@gmail.com . Terima kasih Ija, moga sukses selalu :)

    ReplyDelete
  17. salam...boleh share info/contact no supir??
    email ke sy ye (rosmahani88@gmail.com)
    Thanks sis :)

    ReplyDelete
  18. salam.. saya nak tny ada bayaran tax tak dari airport jogja nk balek ke kl?

    ReplyDelete
  19. Assalam.....haiii ija :D boleh share info2 / contact no supir? email kt sy ==> rosess_gurlz82@yahoo.com.my...tq (^_^)*

    ReplyDelete
  20. Thanks Ija coz kongsikan pengalaman ke Jogja...memang merancang pergi dengan kawan-kawan. Emailkan saya contact no supir ya...romieyarazak@gmail.com. Terima kasih sekali lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2...semoga memberi banyak manafaat. Sy sudah emailkan no supir yogja :-)

      Delete
  21. tolong email pda saya itinery dan no tel supir
    fadizlahuzir@gmail.com

    ReplyDelete
  22. salam, boleh saya dapat number hp supir di Jogja ... saya dalam plan ke sana ... amhafzshammh@gmail.com

    Masa pi Jogja ada ambil travel insurance tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..sy dah email..boleh check ya.

      Delete
    2. Hi, tolong emailkan contact no supir myhoneymadu@gmail.com TQ :)

      Delete
  23. nak number supir - email amhafzshammh@gmail.com.my ..... masa p Jogja ada ambil travel insurance ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dah email. ya sy ada ambil travel insurance

      Delete
  24. As salam ija nk minta tlg email no.tel supir..tq
    makdikcomel@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..boleh email nombor supir ke beautyriana@gmail.com

      Delete
  25. Hi.. boleh minta contact no supir d sana? Tq

    ReplyDelete
  26. salam, boleh sy dapatkan number supir tu ? amrhlyna@yahoo.com

    ReplyDelete
  27. As salam ija.. terima kasih ats perkongsian.. boleh tak emelkan sy no telefon supir tu.. ayyyerahayu@yahoo.com
    Tq dear

    ReplyDelete
  28. As salam ija.. terima kasih ats perkongsian.. boleh tak emelkan sy no telefon supir tu.. ayyyerahayu@yahoo.com
    Tq dear

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam dear, your email is unidentified..

      Delete
  29. salam..terima kasih atas perkongsian yang sangat bermanfaat untuk kami yang belum pernah ke Jogjakarta..Boleh PM saya nombor telefon Supir di ikmalmukmin@rocketmail.com...Terima kasih banyak-banyak2..:-)

    ReplyDelete
  30. Salam boleh email pd sy ni supir di yogja ? yayaeyd@gmail.com

    ReplyDelete
  31. salam. cik boleh bagi info jelas makan lobster di pantai timang? nama warung dan lokasi.

    terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...maaf saya tidak pasti nama warung sebab supir yang bawakan...tap lokasi memang benar2 berdekatan pantai timang

      Delete
  32. Salam sis. Sy pun perlukan no supir tu. Email sy pearl_1507@yahoo.com. Terima kasih :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..sy sudah emailkan nombor supir..sila check email ya..tq

      Delete
  33. salam.. tq so much sharing ur iti.

    instaallah lg 2 weeks sypergi jogja. rasanya saya akan ikut iti puan. tq for sharing.

    boleh email untuk supir tu? maryam_norhama@yahoo.com

    thanks

    ReplyDelete
  34. salam .
    thanks for sharing.
    saya dh post comment boleh plak rerdelete. hahaha

    saya may b ikut iti puan. mohon share supir ya maryam_norhana@yahoo.com

    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..sy dah email..cuba check ya

      Delete
  35. Salam, bole emailkan sy no supir tu tak. Email sy zulstica@gmail.com
    Tq.

    ReplyDelete
  36. Assalam,

    boleh emailkan saya utk supir tak? ni email saya aizaharis2@gmail.com
    thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis emelkan sy sekali no supir..dyanur207@gmail.com

      Delete
  37. salam. boleh email no supir tak? email kat creativetouchsolution@gmail.com. tq.

    ReplyDelete
  38. assalam sis.. boleh emelkan sy no supir?dyanur207@gmail.com

    ReplyDelete
  39. Boleh tak emailkan no supir..ahmadalfirdaus@yahoo.com..thanks

    ReplyDelete
  40. Replies
    1. emailakn saya no supir ? nurshahain@gmail.com

      Delete
  41. Hi, boleh emailkan saya no supir ? nurshahain@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...sy sudah emailkan...bole check ya...terima kasih

      Delete
  42. hi boleh emailkan saya no supir ?
    nurshahain@gmail.com

    ReplyDelete
  43. ija,, boleh emailkan saya no pak supir... kayrol_penang@yahoo.com. terima kasih ya.

    ReplyDelete
  44. Asssalamualaikum..boleh share kan saya no supir dan merapi sunrise tour contact tak? thanks

    muhamadzulhilmirazali@gmail.com

    ReplyDelete
  45. hai.

    boleh emailkan no supir.
    eleven_fairy@yahoo.com

    thank you 😊

    ReplyDelete
  46. assalamualaikum..boleh emailkan no supir? muhamadzulhilmirazali@gmail.com

    Terima kasih puan

    ReplyDelete
  47. Hi, saya sudah emailkan..thanks!

    ReplyDelete
  48. as salam. mohon emailkan pada saya nombor supir ye. tq in adv bushra3987@gmail.com

    ReplyDelete
  49. Assalamualaikum.. Boleh emelkan info sunrise merapi & supir. Terima kasih.

    mar_noh@yahoo.com

    ReplyDelete
  50. Assalamualaikum.. Mhon emel info merapi sunrise & supir,, terima kasih.

    mar_noh@yahoo.com

    ReplyDelete
  51. Salam Sis. Minta untuk share no supir dan pakej sunrise tu ye. Email saya syazz_wanni92@yahoo.com. Kalau boleh sis update la lagi pasal perjalanan sis di yogyakarta sebab saya akan ke sana hujung tahun nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...sy sudah emailkan...bole check ya...terima kasih

      Delete
  52. Salam, boleh email saya contact supir tu?
    anissyahirah96@ymail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...sy sudah emailkan...bole check ya...terima kasih

      Delete
  53. Assalamualaikum. Boleh emailkan no and details supir tak? tq. danialzarkasyi@gmail.com

    ReplyDelete
  54. Hye dear, boleh share nombor supir tu?

    ReplyDelete
  55. Hye dear, boleh share nombor supir tu? Ni email sy : drnadiahkarim@yahoo.com

    ReplyDelete
  56. Salam..boleh emailkan no supir di yogja.
    nurhuda_29@yahoo.com
    Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...sy sudah emailkan...bole check ya...terima kasih

      Delete
  57. Salam ija..hai..menarik lah awk pye itinerari ni..bole x share info/no. supir yg awk guna..shahx_e@yahoo.com..thanx!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...sy sudah emailkan...bole check ya...terima kasih

      Delete
  58. salam puan... boleh emailkan number supir ke jogja... nickyhaniz@gmail.com
    tq in advanced

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...sy sudah emailkan...bole check ya...terima kasih

      Delete
  59. Salam sis..boleh bg no supir di sana...miezlady@gmail.com....terima kasih..

    ReplyDelete
  60. Salam sis..boleh bg no supir di sana...miezlady@gmail.com....terima kasih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...sy sudah emailkan...bole check ya...terima kasih

      Delete
  61. Salam...boleh dapatkan no telefon dan email supir tu tak?ni email sy nurul_lynie@yahoo.com..terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sala..sy sudah emailkan, boleh check ya..sama2

      Delete
  62. Salam..blh email ka sy contact supir ya..mharifghazely@gmail.com

    ReplyDelete
  63. Salam..emailkan contact no supir ya..tq
    Mharifghazely@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. email bounce back....betulke address tu?

      Delete
    2. Harifghazely@yahoo.com

      Delete
  64. Hi boleh emailkan contact details Supir & pakej merapi ke azieraashiqin@gmail.com? Terima kasih.

    ReplyDelete
  65. Assalam, bleh sy dptkan contact supir?
    miss_khairiah@yahoo.com

    ReplyDelete
  66. salam ija..boleh emailkan saya contact utk supir dan contact utk ke jeep sunrise merapi..terima kasih-hani (honey_tneez@yahoo.com.my)

    ReplyDelete
  67. nak nombor supir. nfi82@yahoo.com
    TQ

    ReplyDelete
  68. email contact number supir bole? nuraisyah_malek@yahoo.com

    ReplyDelete
  69. Assalamualaikum sis boleh bg no supit nya terima kasih

    nurwaniez40@gmail.com

    ReplyDelete
  70. Assalamualaikum sis boleh emailkan kat sy no supirnya terima kasih

    nurwaniez40@gmail.com

    ReplyDelete
  71. Salam,
    Boleh kongsikan contact supir?
    reenrene@yahoo.co.uk

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  72. Assalam. Boleh emailkan no supirnya? Terima kasih.

    suzana.sulaiman@sapurakencana.com

    ReplyDelete
  73. Boleh email kan contact supir hanahafizah32@gmail.com

    ReplyDelete
  74. Boleh email kan contact supir hanahafizah32@gmail.com

    ReplyDelete
  75. Assalamualaikum. Boleh emailkan no supirnya? Tq :)

    cartyaman@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, saya sudah email..tq :-)

      Delete
  76. as salam, boleh emailkan no supirnya x ? terima kasih
    fantasy_sapphire87@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, saya sudah email..tq :-)

      Delete
  77. Assalam sis. Boleh email no supir tu ke farhan@umland.com.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, saya sudah email..tq :-)

      Delete
  78. Assalam. Boleh tlg email no supir? Email saya, afidah_mahdar@yahoo.com
    Saya cadang nak ke sana tahun depan. Terima kasih :)

    ReplyDelete
  79. salam boleh emailkan no supir ? nurainirashid94@gmail.com

    ReplyDelete
  80. hai awak boleh emailkan no supir?
    nurainirashid94@gmail.com

    ReplyDelete
  81. Mohon no tel/contac sopir di Jogja ke email saya noriz_rosli@yahoo.com.my kerana saya akan ke sana hujung bulan ini. Tk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, saya sudah email..tq :-)

      Delete
  82. salam..boleh emailkan saya contact utk supir dan contact utk ke jeep sunrise merapi..terima kasih
    (honey_tneez@yahoo.com.my)

    ReplyDelete
  83. Assalam, boleh emailkan saya number supir? tqsm!

    syadzainuddin@gmail.com

    ReplyDelete
  84. Cheerios Ija. Thank you so much for this entry Ija. it helps tremendously for me to create my own travel itinerary to jogja next year in January (^^). Do you mind emailing the contact number of the Travel guide pls :he.re1669@gmail.com Thank you.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi dear, I have emailed it, kindly check, thank you ;-)

      Delete
  85. Salam, boleh tak saya nak contact number driver di jogja?
    Email saya @ain.shahirunizam@yahoo.com
    Thanks.

    ReplyDelete
  86. Assalamualaikum..bole saya dptkn contact no supir tu..emel saya
    rnurrafidah@gmail.com
    Terima kasih

    ReplyDelete
  87. Salam boleh tak kongsikan no supirnya? Thanks in advance☺

    ReplyDelete
  88. Salam. Boleh tlg emailkan no supirnya? Thanks in advance.

    hamizahnasaruddin@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, saya sudah email..tq :-)

      Delete
  89. salam..boleh emailkan details supir x?
    noyumaths@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, saya sudah email..tq :-)

      Delete
  90. salam..boleh emailkan details supir x?
    noyumaths@gmail.com

    ReplyDelete
  91. Assalamualaikum sis..boleh emailkan contact supir?
    idzya1989@gmail.com

    Tq😊

    ReplyDelete
  92. Assalamualaikum sis..boleh emailkan contact supir?
    idzya1989@gmail.com

    Tq😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, saya sudah email..tq :-)

      Delete
    2. Hai ija..can i have pak supir no pls...abdullahfarihan@gmail.com

      Delete
  93. assalamualaikum sis..boleh emailkan contact no supir?
    idzya1989@gmail.com

    Tq ^_^

    ReplyDelete
  94. Assalamualaikum Ija. thanks share itinerari n kos. sgt membantu. boleh emailkan sy no contact supir dan pakej sunrise Jeep Merapi? thanks Ija. Lamajid94@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  95. Assalamualaikum..bole emel saya contact nom supir tu..emel saya
    rnurrafidah@gmail.com
    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, saya sudah email..tq :-)

      Delete
  96. Assalammualaikum, boleh saya dapatkan no supir itu? emel saya abul_cj92@yahoo.com
    Thank you for sharing the tips!

    ReplyDelete
  97. Assalamualaikum..boleh email saya number supir tu - normazilah89@gmail.com

    ReplyDelete
  98. salam puan ija. boleh emailkan number supir tu? terima kasih 😊 noreleenahamdan@gmail.com

    ReplyDelete
  99. Boleh bagi saya email tak? Saya nak tanya pasal trip ke yogya ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh bagi email di sini, nnti sy email kat awak

      Delete
  100. Assalamualaikum puan ija. Boleh emailkan saya no contact supir dan details di shaifulaiza262@gmail.com. thanks ya.

    ReplyDelete
  101. selamat pagi puan :) boleh sy dptkan contact no. supir :) haninabilia@yahoo.com terima kasih byk2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat pagi :-) Sy sudah email..boleh semak ya tq

      Delete
  102. Salam, boleh tlg emailkan no supir kat email saya? syamimihaniniazhan@outlook.com
    Terima kasih :)

    ReplyDelete
  103. Salam Ija
    Tq ats perkongsian yg menarik. Boleh sy dptkn no supir?
    Emel sy: cttravelsomewhere@gmail.com

    ReplyDelete
  104. Salam sis..boleh x emelkan contact no pak supir ye...(abul5055@yahoo.com.my)...tq sis 🤗

    ReplyDelete
  105. Salam sis..boleh x tlg emelkan contact no pak supir ye..(abul5055@yahoo.com.my)...tq

    ReplyDelete
  106. Boleh kongsikan contact utk sy bt trip ke jogjakarta ni? Email : ikhwan.shafiq0711@gmail.com

    ReplyDelete
  107. Assalamualaikum,

    Boleh berikan saya contact no pak supir yang di ceritakan?
    Address email saya noorm545@salam.uitm.edu.my

    Terima kasih daun keladi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, sy dah email, oleh semak :-) TQ

      Delete
  108. Assalammualaikum, boleh berikan saya no tel supir...tqsm atas perkongsian

    ReplyDelete
  109. Hai ija..can i have supir phone no pls..abdullahfarihan@gmail.com

    ReplyDelete
  110. Assalam. Tq for your sharing. Nk minta no pak supir. w.mala@yahoo.com.my
    Tq

    ReplyDelete
  111. Assalam. Tq for your sharing. Nk minta no pak supir. w.mala@yahoo.com.my
    Tq

    ReplyDelete
  112. Salam, boleh saya tau jugak contact number driver tersebut? Emel saya heirmelati@gmail.com

    ReplyDelete
  113. salam, blh tlg emailkn contact supir ke email sy x ?
    apple.ungu91@gmail.com
    tq :))

    ReplyDelete
  114. as salam,
    boleh email kt saya x no contact pak supir tu...ayu@enkei.com.my

    tq

    ReplyDelete
  115. Hai,
    Can email to me your supir contact number? my email yastieka@gmail.com
    Thanks in advance :)

    ReplyDelete
  116. Assalamualaykum...

    Mohon berikan kpd saya no2 contact supir, nama2 tempat penginapan atau juga itenery puan

    ini e-mail saya : mshahbm@hotmail.com

    Shukran puan...

    ReplyDelete