Commercial Break

Monday, December 16, 2013

Rahsia awet muda dengan jus pegaga bersama epal dan limau

Assalamualaikum blog kesayanganku yang ku rindui,

Echeh bukan main lagi intro, nampak sangat dah lama tak berblog. Actually sempena cuti sekolah ini jadual saya full dengan aktiviti cuti sekolah bersama anak-anak. InsyaAllah kalau rajin saya akan ceritakan apa aktiviti yang bagus untuk memenatkan anak-anak tanpa mereka mengadap gadjet dan akhirnya mereka akan tertidur keletihan seawal pukul 8 malam supaya ibunya dapat berpoya di waktu malam yeay!!

Entri kali ini saya nak cerita pasal rahsia awet muda.

Saya bukanlah seorang yang mengamalkan makan ulam-ulaman walaupun saya amat tahu akan khasiat dan kepentingan makan ulam. Paling banyak saya makan ulam ialah sewaktu berpantang. Hampir tiap-tiap hari makan ulam. Tetapi sebaik sahaja habis tempoh berpantang, saya say bye-bye to ulam.

Agar khasiat ulaman dapat di manfaatkan oleh tubuh,  saya mulai mencari alternative lain. Antara cara berkesan nak dapatkan khasiat ulaman ialah melalui jus pegaga. 

Buweekkk!” Mula-mula dulu memang rasa takut nak cuba minum jus pegaga sebab terbayang jus berwarna hijau yang penuh rasa payau. Tapi, belum cuba belum tahu, rupa-rupanya jus pegaga ni memang sedap di minum. Rasanya macam rasa air tebu sikit-sikit. Bukanlah rasa tebu 100%, tetapi ala-ala tebu.  Kalau nak rasa kemisterian rasa jus pegaga, boleh cuba ikut resepi di bawah ini.



Bahan-bahannya:
Segenggam pegaga
Sebiji epal
2 biji limau kasturi a.k.a.limau comel
Madu sesudu atau ikut suka rasa

Sangat mudah caranya. Kesemua bahan di atas di blend bersama (kecuali madu). Epal tu blend dengan biji-biji sekali. Saya pernah terbaca bahawa biji epal mengandungi khasiat yang tinggi. Akhir sekali masukkan madu secukup rasa. Kalau nak masukkan gula boleh, tapi nak lagi sihat masukkan madu.

Tara! Jus pegaga sedap yang banyak khasiat.

Actually, jus pegaga ni kita tak perlu campurkan dengan epal dan limau kasturi pun tak pe, atau pun nak campur dengan salah satunya pun boleh, tetapi saya saja je campurkan semua sekali agar khasiat kesemuanya boleh di manfaatkan. 

Macam epal tu, kalau nak makan biji epal gitu-gitu je rasa macam tak tertelan. Tapi bila blend biji, dah hancur memang kita tak rasa biji tu. Apa yang kita rasa ialah kelazatan epal itu sendiri. Secara tak lansung, dapat sekali khasiat si biji epal. Pegaga pula, khasiatnya memang amat banyak, kalau sape nak tahu boleh google :-).

Jom meh cuba resepi jus pegaga lazat ini. Amalkan makan dan minuman sihat untuk kualiti hidup yang terbaik.




5 comments:

  1. nak cuba lah lepas ni...in Shaa Allah

    ct-natasha.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok Natasha...mesti cuba tau..sangat nice the taste..

      Delete
    2. Ok Natasha...mesti cuba tau..sangat nice the taste..

      Delete
  2. nak cuba jugak la... eija tak mkn ulam2 ni tak minat hihi

    ReplyDelete