Commercial Break

Friday, November 10, 2017

TIPS UNTUK DAPATKAN EKSTRA DISKAUN SEMASA LAZADA ONLINE REVOLUTION

Teruja apabila dapat tahu sales besar-besaran Lazada semakin hampir. Mulalah mandi tak basah, tidur tak lena, haha. 

Lazada Online Revolution – Shop The Universe akan bermula besok. (11 Nov- 12 Dis 2017). Tentu semua kaki shopping online terutamanya pelanggan setia Lazada tak sabar tunggu tarikh keramat ni. 

Discount up to 90%, sales gila-gila sampai blink-blink biji mata nak decide beli yg mana. Ke grab jer semua yang berkenan ngee. Setahun sekali kot baru dapat nikmati diskaun  yang super murah macam ni. 

Sebenarnya ada RAHSIA untuk dapatkan ekstra diskaun sempena Lazada Online Revolution ni. 

Mari lihat tips untuk mendapatkan diskaun tahap maksima sepanjang promosi ini berlansung: 

1) PENUHKAN SHOPPING CART 

Dah boleh start jenguk Lazada Online Revolution Page dari sekarang. Choose your favorite products. Add them to your wishlist / masukkan dalam shopping cart and wait for Nov 11 - Dis 12 2017 to purchase them and get them at discounted price. 

Ingat, window shopping and pilih barang je dulu.... tapi jangan check-out sehinggalah Nov 11 nanti. Masa tu kita boleh bandingkan harga sebelum dan selepas diskaun. 


2) SENTIASA ALERT DENGAN FLASH-SALE 

Sentiasa check website Lazada dan sentiasa alert dengan flash-sale (jualan kilat) yang biasanya diaktifkan setiap beberapa jam sekali. 

Kalau tak alert, mungkin orang lain akan dapatkan dulu barang yang kita nak tu dengan harga yang super duper murah. 


3) DAPATKAN VOUCHER CODE 

Masuk website Lazada Online Revolution Page dan cari kempen yang beri voucher code percuma. Ada juga voucher yang di berikan untuk produk-produk tertentu. 


Rasanya itu sahaja tips yang mungkin dapat membantu anda untuk grab barang idaman dengan harga yang lebih murah dan berbaloi-baloi.

Sesiapa yang ada tips tambahan atau ada cadangan barangan yang berbaloi di beli di Lazada, boleh komen sikit di ruangan di bawah.. 

Semoga bermanfaat!

Wednesday, May 24, 2017

Tips shopping di Bandung

Hari ini saya tidak mahu bercerita mengenai shopping di Paris Van Java. 
Tidak juga di Rumah Mode. 
Bukan juga di Heritage Factory Outlet.
Apatah lagi di  Cihampelas.

Saya mahu berkongsi mengenai tempat shopping yang paling mencabar tetapi paling popular di Bandung, iaitu Pasar Baru. 
Pasar Baru itu ada 12 tingkat dan luas. Kalau tak biasa memang boleh sesat dan buang masa.
Pencopet tahap proffesional? Di sinilah tempatnya.
Penjual-penjual tepian yang sentiasa mengendeng dan merayu agar kita membeli barang daripadanya? Banyak ada di sini.

Hari ketiga di Bandung. Hari yang telah di atur khas untuk ke Pasar Baru.
Kami tiba ketika kedai-kedai sedang di buka dan pulang sejurus kedai-kedai sedang di tutup.
Bilang supir " Aku fikir kamu mahu tidur di sini" 😂😂😂 
Begitulah penangan aura Pasar Baru.

Oleh kerana mencabarnya untuk shopping di Pasar Baru, maka supir kami telah mengupah seorang 'Bodyguard' khas untuk menjaga kami khas semata-mata untuk bershopping di Pasar Baru.


Inilah bodyguard kami sepanjang di Pasar Baru. Asep namanya.

Badannya tinggi dan tegap. Ada subang di sebelah telinga kiri. Ada sedikit parut di pipi ala-ala gangsta movie Hong Kong.

Sekali pandang memang macam gangsta.
Pertama kali jumpa ada rasa seram. Sekali bila keluar sahaja ayat pertama dari mulutnya yang di utarakan dengan lemah lembut dan disulami dengan sengih2 kerang, terus hilang rasa seram kitorang.

Cara dia jaga kitorang memang tip top. Sampaikan sebelum nak gi toilet dia mintak kebenaran dulu. Memang mcm Mem Besar 😂

Semua hasil shopping, pass je kat dia. Beli, pass. Beli, pass. Semua barang dia yang tolong bawakan.

Dia ni macam along kawasan. Semua orang dia kenal di Pasar Baru dan setiap ceruk di hafalnya. Semua orang tak berani kacau kitorang tapi orangnya yang sebenar adalah baik dan sopan. 
Bilang aja mahu ke mana. Dia pasti akan rekemen kedai yang paling bagus. 

Macam kami sememangnya ada siapkan list barang berserta nama-nama kedai yang mahu di tuju sendiri semasa dari Malaysia lagi. Tunjuk je kat dia...terus dia bawakan. Jadi tak buang masa di situ.

Duit, handbag atau apa saja barang-barang berharga, sila pastikan jaga dengan baik, kerana  Pasar Baru terkenal dengan pencopet proffesional. Pastikan sentiasa pegang di bahagian hadapan badan ya. Senantiasa alert dengan keadaan sekeliling terutama jika ada yang menghimpit atau mendekat.

Oh ya, ni antara senarai kedai kain yang pasti kainnya berkualiti :

1) Ban dung
2)D'Fashion
3)Chand Moda
4)Toko Kain Vogue
5)Sona Texile

Jangan beli sebarang, sebab kemungkinan kualiti kainnya tidak bagus.

Haa..itu baru bab kain. Pasar Baru itu bukan hanya ada kain sahaja. Banyak lagi barang yang di jual di sini. Kalau nak beli apa yang terlintas di fikiran, tanya aja pada yang pakar. Tanya supir yang di upah, siapa yang akan menemani semasa shopping di Pasar Baru nanti.

Kalau dah sehari di Pasar Baru, mestilah nak makan tengahari disitu sekali kan. Jadi saya cadangkan anda makan di Restoran Kemangi. Di sini ianya famous dengan Nasi Penyet dan Gurame Bakar yang di masak secara sizzling.






Untuk tempat-tempat makan di tempat-tempat lain, nanti kemudian saya update di entri yang lain. Stay tune and keep updated.

Monday, May 22, 2017

Itinerari, Bajet dan Perancangan Percutian ke Bandung


Kali ini saya akan berkongsi tentang perancangan yang telah di buat untuk menjayakan percutian di Bandung serta kos-kos terlibat. Percutian ini adalah percutian selama 5 hari.




PENGANGKUTAN / TRANSPORTATION

KUL- BDO = RM 111 per pax (AIR ASIA)
BDO-KUL = RM 230.59 per pax (MALINDO AIR)

JUMLAH HARGA TIKET PENERBANGAN PERGI DAN BALIK KL-BDO-KL = RM 341.59

Perkara pertama yang perlu ada ialah tiket penerbangan ke Bandung. Oleh kerana keputusan untuk ke Bandung ialah di saat-saat akhir, maka tiket yang di dapati tidaklah terlalu murah.

Saya telah memilih Air Asia untuk ke Bandung dan Malindo Air untuk pulang dari Bandung memandangkan itu adalah kombinasi tiket yang paling murah untuk waktu percutian yang di mahukan pada masa ianya di tempah.

Mudah sahaja untuk dapatkan tiket ke Bandung dengan harga yang murah, iaitu melalui Air Asia ataupun Malindo Air.

Saya tidak menambah check-in baggage semasa bertolak, dan hanya menggunakan sepenuhnya 7 kg hand-carry baggage. Tidak juga menempah sebarang makanan di dalam flight, jadi tiada tambahan caj semasa penerbangan bersama Air Asia.

Manakala dengan Malindo Air, harga yang di bayar sudah termasuk check-in baggage 30 kg dan makanan percuma di dalam masa penerbangan! Sangat berpuas hati dengan Malindo!

Harus di ingatkan Bandung adalah kota fesyen, jadi check-in baggage semasa pulang ke tanahair adalah harus!





PENGANGKUTAN DALAM BANDUNG

JUMLAH KOS PENGANGKUTAN DI DALAM BANDUNG : RM 255.75 / IDR 775,000 per pax

Di Bandung, saya menggunakan sepenuhnya khidmat supir kerana ia amatlah mudah dan menyenangkan memandangkan jarak yang jauh untuk pergi ke wisata di Bandung. Hanya pada hari terakhir untuk ke airport dari hotel penginapan, saya menggunakan khidmat hotel memandangkan harganya yang lebih murah, dan juga penerbangan adalah di awal pagi, jadi memang tidak sempat untuk ke mana-mana.

Supir telah di tempah sejak di tanahair lagi manakala perkhidmatan penghantaran hotel ke airport telah di tempah melalui email kepada pihak hotel.

Untuk perkhidmatan supir, kebiasaannya rata-rata mereka caj dalam IDR 450 ribu-650 ribu satu kereta per day.

Oleh kerana kami hanya berdua, maka saya telah berjaya menawar sedikit harga menjadi lebih murah.

Namun begitu, jumlah penumpang yang paling ideal untuk satu kereta ialah 4 orang, kerana jumlah itu boleh di kongsi bersama.

Jika lebih ramai dengan dengan kenderaan yang lebih besar, pastilah harga lebih berlainan daripada ini.






PENGINAPAN / ACCOMODATION

JUMLAH KOS PENGINAPAN : RM 189 per pax

Di Bandung, saya memilih untuk menginap di Oak Tree Premier Bandung.

Hotel ini adalah hotel bertaraf 3 bintang.

Harga satu bilik untuk dua orang satu malam hanyalah RM 141.50 termasuk breakfast. Ini bermaksud, harganya lebih kurang RM 70.75 seorang! Biliknya sangat bersih, moden, baru dan saiznya cukup selesa untuk dua orang.

Ia terletak di kawasan pentadbiran military dan polisi yang sangat selamat. Sekitarnya sunyi, jadi sangat tenang dan sesuai untuk berehat berbanding jika memilih hotel di tengah-tengah kota. Walaupun begitu, ia tidak jauh dari tengah bandar dan airport. Sangat strategik.

Layanan dari staf-staf hotel amat professional, cekap dan pantas.





TIKET MASUK / ENTRANCE FEES

JUMLAH KOS TIKET MASUK : RM 73.43 / IDR 222,500 per pax

Untuk rujukan, saya telah masukkan harga tiket masuk di dalam penyata kos akhir sekali di bawah.


 


MAKANAN

JUMLAH KOS MAKANAN : RM 100 per pax per day.

Bajet kami untuk makan sehari ialah RM 100.

Kami memang makanan Bandung semata-mata dan tidak lansung membawa makanan dari Malaysia. 

Kami telah meminta supir untuk bawa kami ke tempat makan yang bersih dan enak sahaja.

Pilihan tempat makan sangat penting kerana sudah ramai orang Malaysia yang sakit perut apabila ke Bandung.







KOS SHOPPING

Tidak sah ke Bandung tanpa shopping. Sila peruntukkan lebih bajet untuk shopping lebih-lebih lagi sekiranya itu tujuan utama anda ke Bandung. Oleh kerana ini adalah pertama kali saya di Bandung dan memang memasang niat untuk shopping agak bersungguh, maka saya telah bajet lebih 70% hanya untuk shopping semata-mata.




JUMLAH KESELURUHAN PER PAX




JUMLAH KOS PER PAX ialah RM 859.29 setelah di campurkan jumlah tiket penerbangan perbelanjaan hotel, pengangkutan dan entrance fees.

JUMLAH KOS PER PAX ialah RM 517.70 sekiranya tidak termasuk tiket penerbangan.

Sila tambah jumlah bajet makanan, shopping dan lain-lain dengan anggaran sendiri mengikut poin yang telah saya nyatakan di atas.

Jumlah ini ialah untuk 5 hari di Bandung. 

Jangan lupa untuk memperuntukkan sedikit bajet untuk lain-lain perbelanjaan seperti simkad dan insurans.

Rumusan kos pelancongan ke Bandung di atas dapat di simpulkan seperti di dalam rajah di bawah. (Sila klik pada gambar untuk besarkan)




Berikut ialah ringkasan itinerary Bandung selama 5 hari:

Day 1  
-Di jemput supir di airport bandung pukul 5.20 petang
-Beli simcard
-Dinner
-Paris Van Java
-Check-in hotel

Day 2  
-The Lodge Maribaya
-Floating market ( And Lunch)
-Farm House
-Grafica Cikole
- Factory Outlet
-Rumah Mode
- back to hotel n rest

Day 3
-Pasar baru 
- dinner 
-Cihampelas walk
- pulang ke hotel n rest 

Day 4
- Kawah Putih
- Glamping Lakeside
-Petik Strawberry
--kartika sari, Amanda
-Parfum Collector
- dinner 
- back to hotel n rest

Day 5
- breakfast at hotel 
- check out 
- drop to airport




Oleh kerana ramai yang bertanya tentang aktiviti-aktiviti di The Lodge Maribaya seperti gambar di atas, maka di sini share sedikit tips untuk memaksimakan masa anda di The Lodge:

TIPS DI THE LODGE MARIBAYA:


1) Jarak perjalanan dari kota ke The Lodge ialah lebih kurang 1 – 1 jam setengah bergantung kepada keadaan trafik semasa.

2)Avoid weekend kerana keadaan trafik yang sesak dan que yang panjang.

3)Opening Hour adalah pukul 9 pagi walaupun dalam website di catatkan pukul 10 pagi! Sila pastikan tiba sebaik sahaja pukul 9 pagi.

4)Susun The Lodge no 1 di itinerary Lembang pada hari yang sama

5)Jika anda ingin mencuba kedua-duanya iaitu Mountain Swing & Zip Bike, sila ke Mountain Swing dahulu kerana que tidak ramai berbanding Zip Bike.

6)Pilih Mountain Swing yang di bahagian bawah kerana fotonya lebih lebar dan cantik.

7)Selepas tamat segala aktiviti yang dipilih, sila terus beratur untuk pilih foto yang di mahukan. Harga bagi sekeping foto ialah RP 10,000. Selepas itu barulah anda habiskan masa untuk bersiar-siar di The Lodge.






Itu serba sedikit tips di Bandung, untuk next entri saya akan share tips yang sangat-sangat penting seperti tips shopping, makan dan sebagainya untuk percutian di Bandung. Stay tuneee for my next entryyy…







Monday, March 27, 2017

Itinerari, bajet dan perancangan percutian ke Korea Selatan (South Korea)






Kali ini saya akan berkongsi tentang perancangan yang telah di buat untuk menjayakan percutian di Korea Selatan (South Korea) serta itinerari, bajet dan kos-kos terlibat. Percutian ini adalah percutian selama 2 minggu dan meliputi Seoul, Sokcho, Jeju, Gyeongju dan Busan.



PENGANGKUTAN / TRANSPORTATION

KUL - ICN  (KUALA LUMPUR – SEOUL)
PUS - KUL (BUSAN – KUALA LUMPUR)
TOTAL : MYR 787 Per Pax


Perkara pertama yang perlu ada ialah tiket penerbangan pergi dan balik ke South Korea. Saya telah memilih penerbangan Air Asia dari Kuala Lumpur ke Seoul dan pulang ke Kuala Lumpur dari Busan kerana itu adalah harga yang paling murah pada tarikh dan jangkamasa travel yang di mahukan. 



Anda mampu mendapatkan harga tiket penerbangan yang lebih murah daripada harga di atas sekiranya tidak kisah dengan tarikh dan jangkamasa travel.




PENGANGKUTAN DALAM KOREA SELATAN



JUMLAH KOS PENGANGKUTAN DI DALAM KOREA SELATAN : RM 846 per pax




SEOUL :


Di Seoul, kami menggunakan sepenuhnya khidmat metro dan bas kerana ianya amatlah mudah, efektif dan menyenangkan.

Tambahan pula, accomodations yang di tempah di Seoul & attractions dan tempat-tempat menarik di Seoul berdekatan dengan metro station. 

Tidak perlu risau untuk membiasakan diri dengan pengangkutan awam di Seoul kerana pelbagai maklumat pengangkutan mudah di dapati di mana jua seperti di Tourist Information Centre.



SEOUL ke SOKCHO:


Dari Seoul ke Sokcho yang mengambil masa lebih kurang 3 jam perjalanan, kami telah menggunakan long-distance bas.

Terdapat dua stesen bas di Seoul yang menyediakan perkhidmatan pengangkutan bas jarak jauh iaitu Express Bus Terminal (berdekatan metro Express Bus Terminal station) dan Dong Seoul Bus Terminal (berdekatan metro Gangbyeon Station).

Kami telah ke Sokcho melalui Express Bus Terminal station manakala dari Sokcho ke Seoul kami telah turun di Dong Seoul Bus Terminal.



SOKCHO:

Di Sokcho, kami menggunakan sepenuhnya khidmat teksi dan bas. Sokcho tiada metro station. Namun sistem pengangkutan awam di Sokcho juga efficient dan menyenangkan sama seperti di Seoul. Harga teksi juga tidak mahal, lebih-lebih lagi apabila di kongsi bertiga.



SEOUL ke JEJU ISLAND:


Untuk ke Jeju Island dari Seoul, kami telah memilih untuk menaiki kapal terbang.

Kami memilih untuk menaiki penerbangan Easter Jet kerana harga tiket penerbangan selepas promosi diskaun tersangat murah, hanya MYR 60.50 sahaja ( GIMPO – JEJU).

Untuk mendapatkan harga promo seperti ini, saya tempah tiket penerbangan 3 bulan sebelum tarikh berlepas.

Malah, jangkamasa perjalanan hanyalah 1 jam 5 minit sahaja! Urusan check-in penerbangan di GIMPO airport juga sangat efficient dan tidak memakan masa yang panjang.

Harga yang lebih murah, jangkamasa penerbangan yang tidak lama, serta urusan imegresen di GIMPO airport yang efektif dan sebagainya telah membuatkan saya memilih mode pengangkutan ini berbanding lain-lain untuk ke Jeju. Bagaimanapun, jika tiada kekangan masa, anda boleh juga explore dan cuba menaiki bas daripada Seoul ke Busan, dan seterusnya menaiki kapal terbang dari Busan Ke Jeju.



JEJU ISLAND:


Di Jeju Island, kami telah menyewa kereta melalui Sixt.com. Kami menggunakan sepenuhnya kereta sewa semasa di Jeju, kecuali semasa hari terakhir, iaitu ketika ke lapangan terbang Jeju dari hotel kami menggunakan khidmat teksi. (hotel hanya terletak lebih kurang 10 minit dari lapangan terbang Jeju)


Perkhidmatan sewa kereta melalui syarikat Sixt.com sangat bagus dan memuaskan hati. Contohnya, kami dapat tukar kereta bila rosak, hanya call dan kami di beri kereta baru dan segala urusan selesai hanya dalam masa satu jam sahaja! (Saya akan berkongsi cara untuk menyewa kereta di Jeju dalam entri yang kemudian).


Jumlah kos sewa kereta selama 3 hari (jenis Morning Kia) : MYR 341.88
Duit minyak di Jeju selama 3 hari : MYR 120
Internation Driving Permit (IDP) : MYR 150
Teksi (Hotel – airport) : MYR 15.00


Summary Per person (transport di dalam Jeju):
Jumah kos sewa kereta per person: MYR 113.96
Duit minyak di Jeju selama 3 hari per person: MYR 40.00
Internation Driving Permit (IDP) : MYR 50
Teksi (Hotel – airport) : MYR 5.00
Kos pengangkutan di Jeju Per Person (sewa+minyak+IDP+teksi) : MYR208.96



JEJU ke BUSAN :


Untuk ke Busan dari Jeju, kami telah memilih untuk menaiki kapal terbang.

Kami memilih untuk menaiki penerbangan Air Busan kerana harga tiket penerbangan selepas promosi diskaun sangat murah, hanya MYR 72.96 sahaja ( JEJU – BUSAN).

Untuk mendapatkan harga promo seperti ini, saya tempah tiket penerbangan 3 bulan sebelum tarikh berlepas.

Malah, jangkamasa perjalanan hanyalah 55 minit sahaja! Urusan check-in penerbangan di JEJU dan seterusnya di Gimhae Airport juga sangat efficient dan tidak memakan masa yang panjang.

Harga yang lebih murah, jangkamasa penerbangan yang tidak lama, serta urusan imegresen di airport yang efektif dan sebagainya telah membuatkan saya memilih mode pengangkutan ini berbanding lain-lain untuk ke Busan dari Jeju.


BUSAN ke GYEONGJU :


Setibanya di Gimhae Airport, kami segera membeli tiket bas untuk ke Gyeongju.
Perjalanan bas dari Busan ke Gyeongju hanya mengambil masa 1 jam 10 minit. Kekerapan bas ialah 1 jam sekali dan terminal bas terletak di bangunan airport.

Harga tiket bas Busan ke Gyeongju ialah 9,000 KRW seorang.

(Saya akan berkongsi cara-cara untuk menaiki bas di airport Busan, dalam entri yang kemudian).


GYEONGJU:

Di Gyeongju, kami lebih banyak berjalan kaki, manakala lain-lainnya kami menggunakan sepenuhnya khidmat teksi dan bas. Gyeongju tiada metro station. Namun system pengangkutan awam di Gyeongju juga efficient dan mudah.



GYEONGJU ke BUSAN:


Kami menaiki bas untuk ke Busan dari Gyeongju. Perjalanan bas dari Gyeongju ke Busan hanya mengambil masa 1 jam 10 minit. 

Harga tiket bas Busan ke Gyeongju ialah 9,000 KRW seorang.

Bas dari Gyeongju ke Busan akan berhenti di Busan Central Bus Terminal yang terletak di subway Nopo-dong Station. Dari Nopo-Dong Station ni mudah sahaja untuk ke accomodations yang telah di tempah.



BUSAN:


Di Busan, seperti biasa kami banyak menggunakan kemudahan metro. Selebihnya ialah teksi dan bas. 

Sebagaimana Seoul, pengangkutan awam di Busan efficient dan menyenangkan.



PENGINAPAN / ACCOMODATION


JUMLAH KOS PENGINAPAN UNTUK PERCUTIAN SELAMA 2 MINGGU di SOUTH KOREA : RM 891 per pax 


Setiap hotel yang kami pilih untuk menginap adalah dalam kategori selesa, tetapi dengan harga yang 'resonable' dan ‘affordable’.


Details dan review terperinci untuk setiap penginapan ada di catitkan di entri ini http://ijaie.blogspot.my/2016/12/tempat-tempat-penginapan-murah-tapi.html




TIKET MASUK / ENTRANCE FEES


JUMLAH KOS TIKET MASUK : RM 103.00 per pax


Bagi saya, harga tiket masuk ke tempat-tempat menarik di South Korea harganya tidak mahal dan berbaloi.


Ada juga tiket masuk yang kami dapat dengan harga promo melalui kempen promosi yang di jalankan oleh Korea Tourism Organization.



MAKANAN, SHOPPING DAN LAIN-LAIN


Kami memang ada membawa makanan daripada Malaysia, namun kami juga memperuntukkan sejumlah wang untuk menikmati makanan di South Korea. Sememangnya kami tidak teragak-agak membelanjakan duit untuk menikmati makanan di Korea.


Jadi, untuk mereka yang mahu menikmati pelbagai makanan di South Korea, mungkin boleh tambah sedikit budget untuk makanan.


Saya akan sediakan satu entri khas untuk makanan di South Korea.

Untuk shopping pula, Seoul sememangnya adalah shopping heaven bagi penggemar skincare, make up, fashion dan banyak lagi.


Untuk Travel Insurance, saya telah memilih AXA yag berharga MYR 58.50 sebagai coverage sepanjang masa di South Korea.


Peruntukan wang untuk makanan, shopping dan lain-lain sememangnya mengikut kehendak masing-masing.


JUMLAH KESELURUHAN PER PAX


JUMLAH KOS PER PAX ialah RM 2,686 setelah di campurkan jumlah tiket penerbangan, accomodations, pengangkutan dan entrance fees.


JUMLAH KOS PER PAX ialah RM 1,899 sekiranya tidak termasuk tiket penerbangan MALAYSIA – SOUTH KOREA – MALAYSIA.


Jumlah ini ialah untuk 2 minggu di South Korea. 


Bajet untuk lain-lain perbelanjaan seperti souvenir, makan, shopping dan sebagainya saya tidak masukkan di sini kerana peruntukan untuk ini ialah mengikut kehendak dan kesukaan sendiri.

Dan akhirnya, rumusan kos pelancongan ke South Korea di atas dapat di simpulkan seperti di dalam rajah di bawah.



ITEM
Total MYR 
(PER PERSON)


TRANSPORTATION
KL - INC, PUS - KL (AIR ASIA)
787
Gimpo-Jeju (Eastar Jet)
61
Jeju-Busan (Air Busan)
73
Internal Trans (Metro, Bus, Taxi)
549
Car rental – Jeju
114
IDD
50
TRANSPORTATION (TOTAL)
1,633


ACCOMODATION
Seoul Station Pencil Hostel
127
Egg House Sokcho Guesthouse
69
Bong House
138
Maro Hostel
82
Ilchul Sun Pension
89
Kodakkodak Guesthouse
61
Olle Tourist Hotel
73
Blueboat Hostel Gyeongju
75
Kimchee Busan Guesthouse
178
ACCOMODATION (TOTAL)
891


ENTRANCE FEES (ALL)
103


TRAVEL INSURANCE –AXA
59


GRAND TOTAL
2,686




CADANGAN ITINERARI
SOUTH KOREA (SEOUL-SOKCHO-JEJU-GYEONGJU-BUSAN)


Pada saya, itinerari ini cukup lengkap dan akan banyak membantu di sepanjang perjalanan di South Korea.


(Sila klik untuk besarkan image dan lihat dengan lebih jelas)






 









Di harap entri kali ini banyak membantu anda yang mahu merancang sendiri percutian ke South Korea.


Thank u!!