Commercial Break

Tuesday, September 15, 2015

Tips Makan di Mesir

Pernah sebelum ke Mesir ada yang berpesan kepada saya agar berhati-hati apabila makan di Mesir dan mengadu akan cara penyediaan makanannya yang agak kotor.

Mereka berkata begitu mungkin setelah melihat roti-roti yang di letak di atas meja tanpa alas, dan di biarkan terdedah.

Ya, kalau kat Malaysia macam tu, uii geli kot nak makan.Namun, kalau pandai cari, banyak makanan di Mesir sedap, lazat, menggamit selera dan rasanya unik. Yang pasti, ianya bersih.

InsyaAllah, jangan risau. Selama beberapa hari di Mesir saya tidak pernah sakit perut walau macam-macam makanan telah saya rasa.


Antara makanan yang wajib rasa apabila berada di Mesir: 

1) Jus buah-buahan

Bagi saya, jus buah-buahan di Mesir yang datang dari lembah di Sungai Nil mempunyai rasa super lazat no 1 di dunia. Hampir kesemua jenis jus buah ada kecuali durian. 

Antara kedai jus yang terkenal di Cairo ialah kedai jus dibelakang Masjid Al Azhar kerana kandungannya banyak dan harganya yang murah.2) Aiskrim - terutama aiskrim homemade

3) Air kotak cokelat dan susu
4) Nasi Arab yang pelbagai jenis seperti Nasi Kabsah, Nasi Maghdud & Nasi Turki- yang paling sedap yang saya rasa ialah di Hadramawt di Mandarah, Akexandria

5) Fathirah

6)Gifnah Makliyah

7)Shistawuq

8)Kuftah

9)Makarona Bishamil

10)Tokyah Bilbait

11)Air Tamarind dan Khoruq
5 comments:

 1. Hehehe Farra, memang sedap sangat..rindu nak makan lagi huhu.

  ReplyDelete
 2. Salam...... seronok kan dpt melawat Egypt..... bumi anbiya.... byk sgt tinggalan sejarah kat sana...... just nak tambah satu lg mknn yg paling utama yg semua wajib rasa iaitu Koshary.... Menjadi mknn fav sy hingga kini......

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salam...ya seronok sangat..rasa nak pegi lagi
   anyway thans for the info..banyak sangat pelbagai makanan sedap yang saya tidak update di sini sebab tak dapat nak ingat semua nama..

   Delete
 3. Assalamualaikum kak. Blh tk emel saya mcmana nk tempah rumah negeri di sana?

  ReplyDelete