Commercial Break

Wednesday, September 9, 2015

Khan Al-Khalili, Masjid Saidina Husain dan Universiti Az Azhar

Penat berjalan selama 2 jam lebih jelajah satu muzium.

Itupun rasa macam still tak cukup masa. Tapi di sebabkan perut mula berkeroncong, maka terpaksa kami tinggalkan muzium dan bergerak untuk ke destinasi seterusnya iaitu Pasar Khan Al-Khalili, Masjid Saidina Husain dan Universiti Al Azhar.

Masih lagi di dalam mode Metro, kami meneruskan berjalan kaki ke Gamal. Daripada Gamal, kami menaiki metro hingga ke Shohada, dari situ kena tukar train ke Attabat.

Jika pagi tadi keadaan di Metro tidak terlalu sesak, tengahari Ya Allah suasananya tak tergambarkan. Terlalu penuh.

So siapa yang nak cuba Metro di Cairo ni memang nasib-nasiblah, kalau terlampau ramai tu memang tersepitlah celah-celah Pak Arab or Minah Arab. Tiba di Attabat, dah dekat sangat berjalan kaki ke Pasar Khan Al-Khalili. 

Namun jeritan perut yang lapar harus di pujuk dahulu, kami singgah makan tengahari di GAD.

Restoran GAD ni kiranya restoran yang agak mewah di Cairo. Tapi makanannya memang lazat.
Jenuh tanya maksud setiap perkataan tu.


Semua makanan yang kami order sedap dan lazat. Licin pinggan, jari pun licin.


Selepas makan, kami ke Pasar Khan Al-Khalili yang lebih terkenal denga panggilan Husain di kalangan mahasiswa Al Azhar. Pasar ini telah wujud zaman berzaman, antara yang terbesar di Kaherah dan juga menjual pelbagai jenis barangan.Ada jugak mat salleh terselit kat pasar ni.
Jika ikutkan nak shopping semua, memang tak cukup waktu separuh hari di pasar ini. Namun di sebabkan awal-awal saya dah pasang niat ke Mesir bukan untuk tujuan shopping, maka perjalanan kami lebih mudah. Saya focus beli souvenir sahaja. Yang lain-lain tu saya berani jeling-jeling gitu je. Itupun makan masa sampai ke Asar.

Selepas shopping, kami ke Masjid Saidina Hussain yang terletak berdekatan Khan Al-Khalili. Di dalam masjid ini juga dipercayai di maqamkan kepala Saidina Husain. Masa kami tiba, berebut-rebut pengunjung masjid nak melawat maqam. Mereka bukan datang dan pergi begitu sahaja. Mereka duduk lama dan mengalunkan qasidah di situ.Selepas itu barulah kami ke Masjid Al Azhar di Universiti Al Azhar, antara bangunan tertua di Cairo.

Masjid Al Azhar ini di gunakan sebagai tempat menuntut ilmu sebelum tertubuhnya Universiti Al Azhar. 

Senibinanya, sangat-sangat mengkagumkan.


Selepas lepak-lepak depan Masjid Saidina Husain sambil minum jus sedap yang sentiasa membangkitkan selera, kami pulang ke Hayyu Sabik dengan menaiki bas yang melalui pelbagai ceruk di Cairo. Masa yang di habiskan memang lama di dalam bas, tetapi the experience is priceless.

Setibanya di Hayyu Sabik kami makan di Abou Romy pula (mana tak gemuk, asyik makan je) sebelum pulang dan berehat tidur.


No comments:

Post a Comment