Commercial Break

Tuesday, June 30, 2015

Buah-buahan Sungai Nil
Kami tiba di Mandarah, berdekatan dengan pinggir laut Medditeranean di Alexandria. Kami akan berada selama tiga hari dan dua malam di Alexandria.

Di sini kami telah menyewa Homestay yang di sewakan oleh pelajar Al Azhar Mesir. Ianya terletak di celah-celah rumah penduduk Mesir, lokasi yang sesuai sekiranya anda mahu berasa dekat dengan kehidupan di Alexandria. Harganya ialah 180 EP sehari. Ia juga berdekatan dengan kedai-kedai dan mudah untuk ke jalan besar bersebelahan pantai.

Untuk penyewa yang ramai, harga ini sesungguhnya amat berbaloi-baloi kerana 180 EP ialah harga bagi sebuah rumah yang mempunyai 3 buah bilik yang mampu memuatkan dua oang sebilik, ruang tamu yang juga boleh memuatkan ramai lagi sekiranya di betangkan tilam dan juga dapur yang lengkap dengan kemudahan.

Akan tetapi saya tidak galakkan anda menyewa tempat ni sekiranya anda tidak tahan mandi air sejuk (heaternya tidak berfungsi). Pagi dan malam di Alexandria amat sejuk walau pun pada masa kedatangan kami ialah penghujung musim sejuk dan hampir datangnya musim panas. Namun saya tidak pasti akan keadaan masuknya musim panas.

Dan yang lagi tak best, kadang-kadang ada hari-hari tertentu tiada air di kawasan ini.

Juga mesin basuhnya tak berapa nak berfungsi bagi yang bercadang mahu basuh baju di sini.
Makan tengahari kami yang pertama di Alexandria ialah di restoran yang berdekatan dengan homestay tempat kami tinggal iaitu Hadramawt. Maka dengan sesungguhnya bahawa makanan di restoran ini adalah Super Sedap. Kami telah order Nasi Kabsah, Nasi Maghdud dan Nasi Turki. Portionnya sangat besar, bersamaan dengan saiz perut orang Arab.

Restoran Hadramawt


Saya paling suka Nasi Kabsah

Jika tidak habis, boleh bungkus bawa balik. Ataupun sepatutnya order dua jenis nasi untuk tiga orang sudah memadai. Begitulah telahan kami pada mulanya setelah nasi di hidangkan. Namun tanpa di sangka-sangka kami telah habiskan nasi-nasi tersebut dengan jayanya. 

Sebelum ke restoran ini kami awal-awal lagi telah membeli air jus yang juga super sedap ini, yang di jual di salah sebuah kedai di belakang homestay. Subhanallah, sangat sedap.Siapa yang pernah merasai jus buah-buahan di Mekah dan Madinah, pasti akan terkenang-kenang. Enak.

Mungkin agak keterlaluan, tetapi jus buah di sini adalah 5 kali ganda super sedap. Manis, lemak, pekat dan terangkat. 

Ia hasil daripada buah-buahan segar yang tumbuh subur di delta Sungai Nil, sungai yang di sebut di dalam Al Quran.

Sesungguhnya, kekuasaan Allah dapat itu juga dapat di rasai dari makanan dan minuman.


Petang dan malamnya kami berdua menghabiskan masa santai dengan berjalan-jalan di sekitar Mandarah. Banyak yang kami dapat lihat. Tentang kehidupan di Mesir.

Kami juga telah ke Fatahullah, yang terletak kira-kira 20-30 minit berjalan kaki dari homestay. Fatahullah ialah pasaraya sederhana besar di Mandarah, terdapat juga kedai-kedai kecil di dalam kompleks ini.

Banyak barang-barang runcit dan makanan yang di jual di Fatahullah.Selepas itu, sempat juga kami mengintai-ngintai dari celah-celah pagar Montaza. Kami bercadang akan ke Montaza pada hari lusa.
Dan seterusnya, kami berjalan di pinggir laut menikati cahaya petang dan terbenamnya matahari Iskandariah.
No comments:

Post a Comment