Commercial Break

Wednesday, March 13, 2013

Petua masuk rumah baru

Ada sesiapa nak masuk rumah baru?

Teruja, seronok, dan tak sabar. Mungkin itu antara perasaan yang di alami oleh mereka yang mahu mendiami rumah baru.

Dalam keterujaan, jangan lupa bersyukur kepada Allah atas rezekiNya dan jangan sesekali lupa untuk melakukan perkara-perkara berikut:


1) Azan - Laungkan azan sebaik sahaja melangkahkan kaki ke rumah baru. Dalam sebuah hadis, Rasulullah s.a.w. pernah bersabda bahawa sekiranya sesebuah bangunan itu terlalu lama dikosongkan (tanpa penghuni) ianya akan dimasuki sejenis makhluk halus yang suka tinggal di rumah atau bangunan yang tidak berpenghuni.2) Baca Surah Al-Baqarah - Sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Janganlah kamu jadikan rumahmu seperti kubur (hanya untuk tidur), sesungguhnya syaitan akan lari dari rumah yang dibacakan Surah Al-Baqarah."

3) Banyakkan Solat dan Membaca Al-Quran - Dalam sebuah hadis lain pula, Rasulullah s.a.w. juga menggalakkan agar kita memperbanyakkan solat dan membaca Al-Quran di dalam rumah atau bangunan yang baru diduduki. Baginda bersabda yang bermaksud: "Sinarilah rumahmu dengan memperbanyakkan solat dan membaca Al-Quran." (Hadis riwayat Al-Baihaqi)

4) Baca Surah Yassin, Al-Fatihah dan Al-Ikhlas - Amalkan membaca surah Yassin setiap malam terutamanya tujuh malam pertama anda menduduki rumah atau bangunan. Baca juga surah Al-Fatihah sebanyak 1 kali, surah Al-Ikhlas 3 kali, selawat ke atas Nabi sebanyak 7 kali, ayat Kursi 1 kali, tetapi di ayat terakhir bacalah sebanyak 7 kali.

InsyaAllah, kita akan rasa lebih aman, gembira dan bahagia di rumah baru :-)

No comments:

Post a Comment