Commercial Break

Monday, January 21, 2013

DOA HARI ARAFAH

DOA ARAFAH

YA ALLAH YA TUHANKU, AMPUNKANLAH DOSA-DOSAKU, DOSA KEDUA IBU BAPAKU, DOSA KELUARGAKU, SELAMATKAN KAMI DUNIA DAN AKHIRAT. SELAMATKAN KAMI DALAM SEGALA URUSAN. SELAMATKAN KAMI DARI SEGALA SIKSAAN. PELIHARALAH KAMI DARI SEMUA ARAH. KAMI MEMINTA PERLINDUNGAN DARI APA YANG PERNAH DIMINTA PERLINDUNGAN OLEH RASULULLAH SAW. YA ALLAH,  TENTERAMKANLAH KAMI DARI RASA TAKUT. 

YA ALLAH, BERILAH AKU KESIHATAN YANG SEMPURNA. BERILAH KESIHATAN TUBUH BADAN YANG SEMPURNA. BERILAH AKU KESIHATAN PENDENGARAN DAN PENGLIHATAN YANG SEMPURNA. BERILAH AKU KEKUATAN SEHINGGA KE TUA. PANJANGKANLAH UMUR KU DENGAN KESIHATAN DAN KEBAIKAN.


YA ALLAH, JADIKANLAH ANAK-ANAKKU ANAK YANG SOLEH DAN SOLEHAH, JADIKANLAH MEREKA ANAK YANG MENENANGKAN HATI. PANJANGKANLAH UMUR MEREKA DENGAN KEBAIKAN DAN KESIHATAN. JADIKAN MEREKA MANUSIA YANG CEMERLANG DAN HEBAT. MANUSIA YANG BERGUNA KEPADA AGAMA, BANGSA, MASYARAKAT DAN NEGARA. 


YA, ALLAH PELIHARALAH HUBUNGAN KAMI SUAMI ISTERI SEHINGGA KE SYURGA FIRDAUS. JADIKAN KAMI SALING CINTA MENYINTAI ANTARA SATU SAMA LAIN SEHINGGA KE AKHIRNYA. JADIKAN AKU ISTERI YANG SOLEHAH DAN DIA SUAMI YANG SOLEH.YA ALLAH, KAMI POHONKAN APA YANG TELAH DIPOHONKAN OLEH RASULULLAH SAW, DAN, KAMI POHONKAN SYURGA TANPA HISAB, DAN BERILAH KEKUATAN TAUFIQ DAN HIDAYAH KEPADA KAMI. KAMI BERLINDUNG KEPADAMU DARI SEGALA KEJAHATAN YANG TELAH KAMI LAKUKAN. TUNJUKKANLAH KAMI JALAN YANG BENAR.

YA ALLAH, KAMI BERLINDUNG KEPADAMU DARI KEGELISAHAN DAN DUKACITA. LINDUNGILAH KAMI DARI SEGALA SIFAT YANG BURUK. BERILAH KAMI KEBAHAGIAN DUNIA DAN AKHIRAT.

YA ALLAH, JADIKAN HARI-HARI KAMI BERMULA DENGAN KEBAIKAN, PERTENGAHANNYA KEBERUNTUNGAN DAN AKHIRNYA MEMPEROLEHI KEJAYAAN. LINDUNGILAH KAMI DARI SEGALA JENIS KEJAHATAN YANG DATANG DARI SEGALA ARAH. LINDUNGILAH KAMI DARI SEGALA PENGANIYAAN.


YA ALLAH YA TUHAN KAMI, KAMI POHONKAN KEPADA ENGKAU IMAN YANG SEMPURNA, ILMU YANG MEMBERI MANFAAT, REZEKI YANG HALAL, RUMAHTANGGA YANG BAHAGIA, USIA YANG BERKAT, DOA YANG MUSTAJAB, HAJAT YANG TERTUNAI, KESIHATAN YANG BERTERUSAN, HUTANG YANG TERBAYAR, KESELAMATAN DI DUNIA INI DAN DI AKHIRAT NANTI. 

YA ALLAH, PERBAIKILAH SEGALA URUSAN KAMI. JADIKANLAH HASILNYA ADALAH YANG TERBAIK DAN CEMERLANG. BERIKANLAH YANG TERBAIK YA ALLAH..PERBAIKILAH JUA UNTUK KAMI AGAMA KAMI, TEMPAT KEDIAMAN, DAN BERKATILAH SEGALA REZEKI.  KAMI. 


YA ALLAH JADIKANLAH KAMI INI HAMBAMU YANG HANYA MENGABDIKAN DIRI KEPADAMU DENGAN SEBAIK-SEBAIKNYA, BERILAH KEKUATAN TAUFIQ DAN HIDAYAH KEPADA KAMI SUPAYA DAPAT KAMI LAKUKAN APA-APA YANG DIPERINTAHKAN OLEH ENGKAU DAN MENINGGALKAN SEGALA APA YANG DILARANG OLEH ENGKAU. JADIKANLAH KAMI SENTIASA MENCINTAIMU.


YA ALLAH, BERILAH KESEMPATAN KEPADA KAMI MEMINUM AIR KOLAM NABI KAMI AL KAUTHAR, SELAMATKAN KAMI SEMASA MENYEBERANGI TITIAN SIRITAL MUSTAQIM DAN MASUKKANLAH KAMI KE SYURGAMU BERSAMA-SAMA ORANG-ORANG YANG MULIA DI SISIMU YA ALLAH.


YA ALLAH YA TUHAN KAMI, PERKENANKANLAH PERMOHONAN KAMI INI, MUSTAJABKANLAH DOA KAMI INI YA ALLAH, DENGAN BERKAT NABI KAMI MUHAMMAD SAW. DAN DENGAN BERKAT AMALAN KAMI YANG PALING IKHLAS KEPADA MU YA ALLAH.


YA ALLAH, TOLONGLAH KAMI , JANGAN BIAR DIRI KAMI TAK TERHIRAUKAN, MENANGKAN KAMI JANGAN BIAR DIRI KAMI DI KALAHKAN.

YA ALLAH, BERILAH SEGALA RAHMATMU YA ALLAH..BERILAH SEGALA RAHMAT MU, TINGGIKAN NAMAKU, TERIMALAH TAUBATKU, HAPUSKAN DOSAKU, SUCIKAN HATIKU, PELIHARALAH KEAIABANKU..

WAHAI TUHAN, KABULKAN DOAKU, KUATKANLAH HUJAHKU, TUNJUKILAH HATIKU. LURUSKAN PERKATAAN KU 

YA ALLAH
TERIMALAH HAJI KAMI INI YA ALLAH
TERIMALAH HAJI KAMI INI YA ALLAH
TERIMALAH HAJI KAMI INI YA ALLAH
BERILAH KAMI HAJI YANG MABRUR..
SEMOGA ANAK CUCU KAMI JUA AKAN DAPAT MENJEJAKKAN KAKI DI SINI NANTI. BEGITU JUGA SAUDARA-MARA KAMI. SAHABAT-SAHABAT KAMI YA ALLAH.

BERILAH KAMI HAJI YANG MABRUR..DAN SYURGA YANG TERTINGGI.

AMIN YA RABBAL ALAMIN.

Nota: Doa ini di baca di Arafah, boleh juga di baca dimana-mana atau bila-bila masa yang mana yang di fikirkan sesuai.   

2 comments:

  1. jazakallah atas doa yg dikongsi. moga hajjah sentiasa beroleh keberkatan

    ReplyDelete